Stephens Central Library

At the geographic center of town an iconic department store stood vacant for twenty years until its transformation as the new Stephens Central Library.  In its adaptive reuse, the introverted building became extroverted, boasting new undulating glass facades at street level that connect participants and onlookers.  Custom interiors reflect the community’s diversity, spirit, and regional pride. Wall tiles are embossed with the library card cowboy logo; a local landmark, the Twin Mountains, is digitally imprinted on a glass partition; the lobby wall covering is patterned with the cowboy hat, buffalo soldier hat and sombrero to represent San Angelo’s demographics, while the wall covering in the children’s area depicts animals of the southwest.

Location: San Angelo, Texas